Kotila perustason yksikkö
Harjulakodin toisella osastolla toimii 7-paikkainen perustason sijaishuoltoyksikkö Kotila. Kotila tarjoaa ympärivuorokautista laitoshoitoa 10–17-vuotiaille lapsille. Kotilassa hoidetaan huostaanotettuja, kiireellisesti- ja/tai avohuollon tukitoimena sijoitettuja lapsia. Kotila on profiloitunut arjenhallinnan ja koulunkäynnin haasteisiin. Lapsilla voi myös olla psyykkistä oireilua sekä haasteita vuorovaikutus- ja tunnetaidoissa. Lapsen sijoituksen syynä voi myös olla vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmat.
Kotilassa ohjaajat tekevät kuntouttavaa kasvatustyötä. Kasvatustyön pohjana toimii omaohjaajatyöskentely tiimityöskentelyä hyödyntäen. Ohjaajat huomioivat työskentelyssään lapsen kanssa yksilölliset tavoitteet (hoito- ja kasvatussuunnitelma) sekä tukevat lasta olemaan aktiivisena osapuolena sijoitusprosessissaan. Lapsen mielipiteitä kuullaan itseään koskevissa asioissa sekä työskennellään turvallisen kiintymyssuhteen luomisen eteen. Tärkeänä pidetään, että ohjaajat ovat aidosti läsnä arjessa ja, että lasten arki olisi mahdollisimman kodinomaista.
Kotila sijaitsee lähellä kaikkia palveluita. Koulu-, terveyden- ja sosiaalihuollon palvelut ovat lähietäisyydellä muutaman kilometrin säteellä. Julkiset kulkuyhteydet ovat hyvät, mutta Kotilassa on myös iso pakettiauto käytössä. Kotilassa on tehty paljon yhteistyötä eri verkostojen kanssa muun muassa nuorisopsykiatrian ja koulujen kanssa. Yksikön lapset käyvät koulua yksikön ulkopuolella.
Kotilan kokonaispinta-ala on noin 330m2 + alakerran Harjulakodin yhteiset tilat. Jokaisella lapsella on oma huone. Huoneen pinta-ala vaihtelee 12–18 m2 väliltä. Neljässä huoneessa on oma wc ja kahdessa oma suihku. Yläkerrasta löytyy tytöille ja pojille erilliset wc/suihkutilat ja alakerrassa on saunatilat yhteiskäytössä. Lapset saavat itse vaikuttaa
huoneiden sisustukseen. Lisäksi Kotilassa on yhteisiä tiloja kuten, ruokasali, keittiö ja iso olohuone. Ohjaajilla on käytössään oma toimisto.
Alakerrassa on sauna, puutyöverstas, kuntosali, pesutupa, neuvotteluhuone, varastot sekä henkilökunnan sosiaalitilat. Nämä tilat ovat kummankin palvelupisteen käytössä. Piha-alueena on aidattu sisäpiha, jossa on keinut, ruokailuryhmä ja erillinen grillikatos. Talon toisella seinustalla on erillinen parkkipaikka. Viinimarjapensaita löytyy myös talon sivustalta.
Osaaminen
Kotilassa työskentelee moniammatillinen henkilökunta. Henkilökuntaan kuuluu Harjulakodin johtaja, Kotilan vastaava ohjaaja, sosionomeja, sairaanhoitaja, lähihoitajia ja osa-aikainen kiinteistövastaava. Henkilökunta työskentelee yhteisten arvojen äärellä, luoden yhdessä arvostavan kohtaamisen ilmapiiriä sekä tavoitteita ja päämääriä työlleen.
Työskentelyä ohjaa yhteiset päätökset; sijaishuollon tiimi kokoontuu viikoittain miettimään arjessa vastaan tulevia asioita lasten edun mukaisesti. Työntekijöiden työn tukena on säännöllinen ryhmätyönohjaus kerran kuukaudessa. Henkilökunta kehittää työtään jatkuvasti säännöllisellä kouluttautumisella. Osaamista olemme kartuttaneet monipuolisesti koulutuksista.
Henkilöstöllä on erilaista erityisosaamista mm. ratkaisukeskeinen taideterapeutti, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, työelämävalmentaja ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Lisäksi henkilökunta on kouluttautunut mm. diabeteksen hoitoon, lääkehoitoon ja lastensuojelun lyhytkestoisiinkoulutuksiin. Henkilökunta käy myös säännöllisesti ensiapukoulutuksen, alkusammutuskoulutuksen sekä AVEKKI-koulutuksen.
Kotilassa on sitoutuneita ja pitkään työskennelleitä työntekijöitä. Henkilökunnalla on laajaa osaamista ja kokemusta lastensuojelualalta. Pitkäaikaisin työntekijämme on toiminut talossa yli 28 vuotta ja suurin osa yli 5-vuotta.
Osallisuus ja toimintaperiaatteet
Kotilassa kannustetaan lapsia ja nuoria harrastamaan. Retkeilemme ja liikumme luonnossa lähiympäristössä. Lomareissuja toteutamme lasten ja nuorten toiveiden mukaan.
Kasvatustyön pohjana on heti sijoituksen alkuvaiheessa aloitettu omaohjaajuustyöskentely, jossa hyödynnetään vahvasti tiimityöskentelyä lapsen tavoitteiden mukaisesti. Tämän tarkoituksena on luoda lapselle mahdollisuus turvalliseen kiintymyssuhteeseen sekä olla lapsen asioiden erityisasiantuntija. Lapsi on alusta asti aktiivisena osallisena sijoitusprosessissaan ja hänen mielipidettään kuullaan häntä koskevissa asioissa. Pidämme tärkeänä, että ohjaajat ovat aidosti läsnä arjessa ja, että lasten arki olisi mahdollisimman kodinomaista.
Nuoret harjoittelevat itsenäistymiseen tarvittavia taitoja ohjaajien tukemana. Heitä osallistetaan arjen askareihin sekä kannustetaan omien asioiden hoitamiseen. Tuemme turvallisella ilmapiirillä lapsen hyvinvointia ja kehitystä sekä ylläpidämme lapsen ja vanhemman välisen yhteyden muodostumista ja säilymistä säännöllisen yhteydenpidon kautta. Tuemme ja osaltamme ylläpidämme myös muita lapselle tärkeiden ihmissuhteiden pysymistä.
Käynti Kotilaan tapahtuu sisäpihan ovesta.
Omavalvontasuunnitelma
Alla linkki Harjulakodin omavalvontasuunnitelmaan. Omavalvontasuunnitelma päivitetty helmikuussa 2025.
Omavalvontasuunnitelma Harjulakoti 2025
TIEDOTAMME NELJÄ KERTAA VUODESSA OMAVALVONNAN SEURANTAHAVAINNOISTA JA TOIMENPITEISTÄ.
Aikaväli: 1.9-31.12.2024
Alla kertomus yllä olevan aikavälin omavalvonnan seurahavainnoista ja toimenpiteistä:
Nettisivuille omavalvontaohjelmaan perustuvat havainnot ja toimenpiteet 1.9-31.12.2024