Arola
Arola on uusi erityistason yksikkö, joka aukesi huhtikuussa 2025. Arolassa on pitkäaikaista kokemusta ja osaamista lastensuojelun sijaishuollosta.
Arola tarjoaa kuntouttavaa, yksilöllistä ja tavoitteellista hoitoa huostaanotetuille, kiireellisesti ja/tai avohuollon tukitoimena sijoitetuille, 12–17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Arolalla on valmiudet vastata neuropsykiatrisista ja/tai neuropsykologisista oireista omaavien lasten tarpeisiin. Lapsilla voi myös olla kommunikaatio, oppimis- ja toiminnanohjaus, tunnesäätelyn, käyttäytymisen sekä mielenterveyden haasteita. Toiminta perustuu nepsy-valmennuksen periaatteisiin, lapsen osallisuuteen ja yhteisöllisyyteen. Lapsen etu, osallisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä periaatteita toiminnassamme.
Toiminta perustuu nepsy-valmennuksen periaatteisiin, lapsen osallisuuteen ja yhteisöllisyyteen🌳
Nuoren arki koostuu koulunkäynnistä, arjen taitojen opettelusta, harrastamisesta sekä kuntoutumista edistävistä yksilöllisistä palveluista. Nuorelle luodaan selkeä ja säännöllinen arkirytmi, joka luo turvallisuuden tunnetta ja tukee nuoren kuntoutumista. Nuoret osallistuvat viikko-ohjelman laatimiseen viikkopalaverissa. Arjessa ylläpidetään ikätasoisia toimintoja kunkin yksiköllisten edellytysten mukaisesti.
Arolan toiminta on yhteisöllistä, ja tavoitteena on edistää lapsen mahdollisuuksia oppimiseen, oman toiminnan hallintaan ja henkilökohtaiseen vastuuseen vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Lapselle turvataan riittävästi aikuisen läsnäoloa ja vuorovaikutusta sekä hyvää perushoitoa ja huolenpitoa. Vuorovaikutusta lisätään mm. säännöllisellä yhteisöllisellä toiminnalla.
Lapsen etu, osallisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä periaatteita toiminnassamme.♥️

Arolan kokonaispinta-ala on noin 240 m2 + alakerran Harjulakodin yhteiset tilat. Jokaisella lapsella on oma huone. Huoneen pinta-ala vaihtelee 12-18m2 väliltä. Kaikissa huoneissa on oma wc ja suihku. Lapset saavat itse vaikuttaa huoneiden sisustukseen. Lisäksi Arolassa on yhteisiä tiloja kuten aistihuone, pelihuone, ruokasali, keittiö ja
olohuone. Ohjaajilla on käytössään oma toimisto.
Alakerrassa on sauna, puutyöverstas, kuntosali, pesutupa, neuvotteluhuone, varastot sekä henkilökunnan sosiaalitilat. Nämä tilat ovat kummankin palvelupisteen käytössä. Talon toisella seinustalla on erillinen parkkipaikka.

Perhe otetaan alusta lähtien osaksi nuoren kuntoutusprosessia ja he osallistuvat hoito- ja kasvatussuunnitelman laatimiseen omaohjaajan ja nuoren ohella. Tavoitteena on vahvistaa vanhemmuutta ja löytää yhdessä keinoja, jotka auttavat perhettä ja nuorta selviytymään. Perhe voi vierailla yksikössä. Nuoren kotijaksoja tuetaan ja Kajaanista on hyvät kulkuyhteydet niin junalla, linja-autolla kuin lentokoneella.

Henkilöstö ja osaaminen
Henkilöstöön kuuluu neljä pitkään Harjulakodissa lastensuojelussa työskennellyttä ammattilaista, jotka siirtyvät perustason yksiköstä erityistason yksikköön. Yhteensä henkilöstöön kuuluu 7 työntekijää + Harjulakodin johtaja. Arolan hoito-ja kasvatushenkilöstöön kuuluu kolme miestä ja neljä naista.
Arolan vastaava ohjaaja on sairaanhoitaja, joka on käynyt useita täydennyskoulutuksia. Hän myös toimii johtajan sijaisena. Vastaava ohjaaja on käynyt lähiesimiestyön ammattitutkinnon, Kasvatustieteen perusopinnot 25 op, Lasten-ja nuorten mielenterveys -ja päihdetyön erikoistumisopinnot (30.op), Lastensuojelu erityispedagogiikan tukena 4op, AVEKKI-koulutuksen ja lastensuojelun rajoitustoimenpiteet koulutuksen.
Hänen lisäkseen yksikössä työskentelee ohjaajana psykiatrinen sairaanhoitaja, joka on käynyt mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutuksen (30 op). Hänellä on pitkäaikaista kokemusta mielenterveys-ja päihdetyöstä. Hän myös toimii yksikön lääkehoidon vastaavana.
Yksikössä työskentelee myös kolme Sosionomia. Yksi heistä suorittaa tällä hetkellä mielenterveys-ja päihdetyön ammattitutkintoa. Yksi heistä on käynyt HOT-muutosvalmentaja-koulutuksen sekä laajasti erilaisia sosiaalihuollon ja lastensuojelun pienimuotoisia täydennyskoulutuksia. Yksi on erikoistunut opinnoissaan mielenterveys-ja päihdehoitotyöhön.
Lähihoitajina yksikössä toimii Harjulakodissa yli 7-vuotta työskennelleet henkilöt. Kumpikin heistä on käynyt neuropsykiatrisen valmentaja koulutuksen ja käy tällä hetkellä mielenterveys-ja päihdetyön ammattitutkintoa. He ovat vuosien saatossa käyneet erilaisia täydennyskoulutuksia. Toinen on käynyt perhearviointikoulutuksen ja MIM-koulutuksen. Toinen on käynyt myös lasten-ja nuorten erityisohjaajaksi.

Yhteystiedot
p. 050 324 9582 Arola ohjaajat
arola.ohjaajat@harjulakoti.fi